Effektivare cancerdiagnostik:
svar med högsta kvalitet på 5 dagar

”Vi hade problem med långa ledtider för att få svar på våra prostatabiopsier. Inify levererar en lösning där vi får svar inom 5 arbetsdagar. Det var den största enskilda anledningen till att vi började skicka våra prover till dem”.

Det säger Martin Bergman, urolog och verksamhetschef på Capio Urokirurgiskt Centrum i Stockholm. Kliniken öppnade under hösten 2022 i det sjudande life science-klustret i det helt nybyggda Hagastaden. Här utreder Martin och hans erfarna kollegor misstänkt prostatacancer samt andra urologiska besvär. I en operationssal utförs även robotassisterade operationer av prostatacancer. Sedan slutet av 2023, då Inify blev ackrediterade som medicinskt laboratorium av Swedac, har prostatabiopsierna som tagits på patienterna inom ramarna för vårdval Stockholm skickats till Inify Laboratories för diagnos.

”Patienterna som väntar på ett besked efter ett vävnadsprov vill ju veta om det var cancer eller inte. Och att kunna förkorta den tiden från 2–3 veckor som det var innan, till 5 dagar, det är en jättevinst och betyder oerhört mycket för våra patienter.”
Martin Bergman,
Urolog och verksamhetschef 
Capio Urokirurgist Centrum
”Vi trodde inte det var sant när vi hörde att vi skulle få svar på 5 dagar och nu ser vi ofta att vi har patologisvaret på bara ett par dagar och kan ge det till våra patienter”.

Kortare svarstider, mindre tid för oro

”Eftersom vi bor i en region med många människor och mycket annan sjukvård, hamnar prostatabiopsier oftast långt ner i prioriteringsordningen och tar lång tid att få svar på. Så när Inify startade såg vi det som ett superintressant företag att börja jobba med och skicka proverna till. Det har blivit bättre än vad vi hade kunnat hoppas på”, kommenterar Martin.

Innan Capio Urokirurgiskt Centrum började sitt samarbete med Inify var mediantiden för att ge besked till patienten 15 kalenderdagar från provtagningen. Under det senaste kvartalet har den mediantiden minskat till 9 kalenderdagar. Dessutom sparas administrativ tid då personalen inte behöver ringa till laboratoriet och efterfråga provresultat som inte kommit in samt kanske viktigast av allt – den bokade tid som patienten fått i handen vid sitt provtagningstillfälle behöver aldrig bokas om på grund av försenade patologisvar. 

”Vi trodde inte det var sant när vi hörde att vi skulle få svar på 5 dagar och nu ser vi ofta att vi har patologisvaret på bara ett par dagar och kan ge det till våra patienter”.

En rapport framtagen för urologerna och deras patienter

Ytterligare en framgångsfaktor har varit det nära samarbetet och att Inify utvecklat både remiss och rapport i samarbete med urologer. ”Det finns en lyhördhet för våra önskemål och det som vi vill göra för att få det så bra som möjligt för våra patienter”, kommenterar Martin.

Han beskriver vidare hur patologirapporterna traditionellt sett ser olika ut beroende på vilken patologienhet det kommer från eller till och med vilken patolog som svarat. Det är inte ovanligt att svaren kommer i fritext. Inifys rapport är strikt standardiserad och grafisk, vilket gör det effektivt för urologerna att tolka resultatet med målet att minimera risken för feltolkning. 

”Det finns ingen som lyssnat på vad vi kliniker vill ha, men det har Inify gjort och tagit fram en rapport som är grafiskt tilltalande. Det är enkelt - men effektivt. Man ser var cancern sitter och var biopsierna tagits.”
 ”Det finns ingen som lyssnat på vad vi kliniker vill ha, men det har Inify gjort och tagit fram en rapport som är grafiskt tilltalande. Det är enkelt - men effektivt. Man ser var cancern sitter och var biopsierna tagits.” 

Även om cancerutredningen sker på Capio Urokirurgiskt Centrum sker själva behandlingen av regionens patienter på något av de större sjukhusen. Vid vidareremittering är då Inifys rapport ett stöd till behandlande läkare och ger ökad tydlighet inför planering av kirurgi eller strålning.

”Den visuella rapporten kan vi använda när vi diskuterar med kollegor, men även visa för patienten. Tidigare kanske vi ritat själva, men nu använder vi rapporten där man med färg och tydlighet visar var det finns cancer.”

Specialisering ger trygghet

”Det är lätt att tro att om man skickar ett prov till en patolog så får man alltid samma svar oberoende av vem patologen är. Tyvärr är det inte så, utan det finns en variation mellan patologer. Är man en patolog som ser på mycket annat är det svårt att upprätthålla en kompetens inom uropatologi, vilket är erkänt svårt. En patolog som däremot specialiserat sig på just prostatacancer har en högre följdriktighet och svarar likvärdigt på samma typ av prov.

Eftersom patologisvaret är så otroligt viktigt och kan vara en vattendelare mellan två olika behandlingar så måste vi veta vilken typ av cancer patienten har. När man har jobbat med det här i Sverige så vet man en handfull patologer som man vet alltid svarar bra och jag vet att de patologer som jobbar hos Inify är några av de som är absolut bäst i Sverige och kanske i Europa och världen. De ligger på en riktigt hög nivå”, berömmer Martin.

”När man köper in tjänsten patologi i en upphandling eller liknande så är priset ofta det första man tittar på, medan det borde vara kvaliteten. Det handlar om just hur man jobbar med diagnostiken och vilka patologer det är som svarar ut proverna. Det tycker jag kanske är det allra viktigaste.”
Enligt Martin skapar det trygghet, då urologerna ofta står inför svåra avvägningar kring behandling av patienten. Beslut om strålning, kirurgi eller kanske aktiv monitorering, där man följer patienten över tid, men inte sätter in någon omedelbar kur, baseras till stor del på just patologisvaret och det är därför det är så viktigt att det är tillförlitligt.

Det digitala flödet – en förutsättning för säker och effektiv vård

”Det digitala flödet är en förutsättning för säker och effektiv vård - att man jobbar digitalt från start till slut och att det inte finns några mellansteg med papper, inscanningar och övermatningar från ett system till ett annat, utan att det är digitalt i samma system hela vägen”.

Klinikens urologer har ett väl integrerat arbetsflöde där de når den skräddarsydda remissen direkt från sitt journalsystem, WebDoc. Remissen är utformad för att vara enkel, intuitiv och minimera antalet klick. ”Det märks att den är utformad i samarbete med urologer”, säger Martin.

Hos Inify ger remissen tydlig information till diagnostiserande patologer och blir en viktig länk i kommunikationen mellan kliniker och diagnostiker. Patologirapporten återspeglar sedan den information som angetts vid provtagningstillfället och ger omedelbar återkoppling till urologen. 
”Vi använder Inifys remissmall och rapport som en integrerad del i hur vi planerar behandlingen. Vi utgår från MR-bilder* för att identifiera vilka områden vi ska biopsera och markerar dessa i remissen.

När vi får patologirapporten ser vi då var den eventuella cancern sitter och kan ha det som utgångspunkt för att hitta en effektiv behandling med så få bieffekter som möjligt.”
* MR-bilder = bilder från magnetresonanskamera

Enkelt från dag ett

”Det var enkelt för oss att gå över till Inify - det har inte betytt något merarbete alls. Det är en bättre remiss, bättre rapport och snabbare och för oss fanns det inga hinder att göra det här”.